Mi az IELTS? Fontos tudnivalók, mielőtt vizsgázol

Mi az az IELTS vizsga? Mikor kell IELTS vizsgát tenni? Milyen feladatok vannak az IELTS-ben? Hol lehet IELTS vizsgát tenni? Ha téged is foglalkoztatnak ezek a kérdések, akkor jó helyen jársz.

Lehet, hogy már hallottál az IELTS-ről, vagy éppen már a vizsgára készülsz, bárhogy is legyen, az alábbiakban összegyűjtöttem a leggyakoribb kérdéseket az IELTS vizsgával kapcsolatban. Az egyéb nyelvvizsgatípusokról, köztük az IELTS-ről, itt találsz egy részletes összefoglalót.

Mi az az IELTS nyelvvizsga?

Az IELTS rövidítés az International English Language Testing System (Nemzetközi Angol Nyelvű Vizsgarendszer) rövidítése. Ezt a vizsgát több mint 140 országban elfogadják világszerte munkavállaláshoz, letelepedéshez, valamint egyetemi vagy egyéb felsőoktatási tanulmányokhoz. Sok esetben a külföldi felsőoktatási intézmények és munkahelyek meghatározhatnak egy minimum IELTS szintet, amit a jelentkezőknek a vizsga során el kell érnie ahhoz, hogy potenciális jelölt váljon belőle. 

Világszerte több mint 1600 vizsgahelyen lehet IELTS vizsgát tenni, Magyarországon a British Council biztosítja az IELTS vizsga helyszíneket. 

Mi a különbség az IELTS és egy sima nyelvvizsga között?

Az egyik legfontosabb különbség az, hogy a legtöbb nyelvvizsga a KER (Közös Európai Referenciakeret) szintjeit veszi figyelembe, azaz A1-től C1 szintig lehet vizsgát tenni. Ezzel szemben az IELTS vizsga egy 0-9 közötti pontrendszerben méri a nyelvvizsgázók képességeit.

A másik különbség, hogy az IELTS nemzetközileg elfogadott vizsga bizonyítványt ad, míg a többi nyelvvizsga esetén ugyanez nem mondható el.

Mikor érdemes IELTS nyelvvizsgát tennem?

Ha szeretnél külföldön továbbtanulni vagy munkát vállalni, akkor mindenképpen érdemes az IELTS vizsgát fontolóra venni. A legtöbb felsőoktatási intézmény és munkahely, a pozíciótól függően, felvételi követelményként meghatározhat egy bizonyos IELTS pontszámot.

Felsőoktatási intézmények általában egy IELTS Academic (tanulmányi), a munkahelyek pedig egy IELTS General Training (általános) vizsgát kérhetnek.

Az IELTS vizsgát azért kérhetik, például egy felsőoktatási intézmény, hogy kiderüljön, hogy a leendő hallgató könnyen boldogul-e a nyelvhasználattal. Ez azt jelenti, hogy körülbelül legalább az órák 80%-át érti, és ugyanígy ki is tudja fejezni magát szóban és írásban.

Az IELTS vizsga részei

Az IELTS vizsga, más nyelvvizsgákhoz hasonlóan, a négy fő nyelvi készséget mérő részből áll: hallott szöveg értése, olvasott szöveg értése, írásbeli és szóbeli kommunikáció.

A feladattípusok között eltérés van az IELTS Academic és az IELTS General Training-et illetően. Az előbbi feladattípusait és szakaszait láthatod részletesen összefoglalva.

A hallott szöveges rész fél órát vesz igénybe, négy szakaszból áll és összesen 40 kérdést szükséges megválaszolni.

A szövegértés három részfeladatból áll, fokozatosan nehezedő szövegekkel. Hatvan perc áll a vizsgázó rendelkezésére a szövegekhez kapcsolódó, összesen 40 kérdés megválaszolására.

Az írásbeli részben a vizsgázónak két feladatot kell megoldania. Az első feladattípus egy diagram, grafikon vagy táblázat ábrázolása, a második feladattípus pedig egy rövid esszé kérdés megválaszolása. Mindkét feladatot összesen 60 perc alatt kell teljesíteni.

Az utolsó rész a szóbeli, ahol három szakaszból áll az összesen 10-15 perces vizsga.

Az első szakasz egy bemutatkozó beszélgetés, itt általános, hétköznapi dolgokról kérdezik a vizsgázót.

A második szakaszban a vizsgázó kap egy kérdést, amiről önállóan és folyamatosan kell beszélnie egy-két percen keresztül.

Ezután a harmadik szakaszban a vizsgáztató további, a második szakaszban részletezett témához kapcsolódó kérdéseket tesz fel. 

Az olvasott és hallott szövegértésben a 40 kérdés különböző típusokból áll. Előfordulhatnak feleletválasztós kérdések, de kérhetnek összefoglaló írást, mondatkiegészítést, saját egy-két szavas válaszadást, és ezek különböző variációit is.

Hogyan kell felkészülni az IELTS nyelvvizsgára?

Internetszerte számtalan ingyenes próba- és gyakorló teszt elérhető, az IELTS hivatalos oldaláról is letölthető próbateszt

Fontos észben tartani azonban, hogy nem elég pusztán a feladattípusokat gyakorolni. Előbb fontos meghatározni, hogy milyen céllal szeretnénk az IELTS vizsgát letenni, és mi az elérendő pontszám.  A pontszámokhoz kapcsolódó nyelvi szintekről itt tájékozódhatsz részletesen angolul. 

A legtöbb felsőoktatási intézmény 6 és afeletti pontszámot vár el a jelentkezőktől. Ez azonban a szakiránytól és a képzési szinttől is függ.

Az IELTS-ben a 6-7 körüli pontszám nagyjából egy középfokú, felső-középfokú nyelvhasználót jelent. Azaz itt-ott vét nyelvi hibákat, esetleges szókincsbeli hiányosságai vannak, azonban ezek nem akadályozzák abban, hogy megértse az anyanyelvi beszédet, illetve érthetően fejezze magát. 

Ezért fontos, hogy nyelvtani és szókincsbeli tudásunkat is fejlesszük, miközben a vizsgára készülünk.

Hol lehet IELTS nyelvvizsgát tenni?

Ahogy azt már írtam korábban, itthon a British Council biztosít IELTS vizsgákat, Budapesten és Szegeden. A COVID-19 idején természetesen ezek a vizsgák online is letehetőek, így nem szükséges elodázni a vizsgát a világjárvány miatt.


További bejegyzések