4 fontos különbség az amerikai és a brit angol között

amerikai brit angol zászló

Ebben a cikkben végigveszem a legfontosabb különbségeket az amerikai angol és a brit angol között. 

Talán feltűnt már neked is, hogy a hollywood-i filmekben néha másként beszélnek, mint ahogy azt az angolórán te megtanultad. Ilyenkor megfordul a fejünkben, hogy vajon mi tudjuk-e rosszul, hogy mit és hogyan kell mondani, vagy esetleg a filmben rontották el? Az utóbbi eset egyáltalán nem jellemző, és habár az előbbire sokkal több esély van, a válasz leginkább az, hogy míg az angolórán brit angolt tanulunk, addig a hollywood-i filmek nagy része amerikai angolt használ. 

Különbségek a brit angol és az amerikai angol szavak között

brit amerikai angol különbség

A leggyakoribb különbség az amerikai (AmE) és a brit (BrE) angol között a szóhasználat. Ezen nincs mit csodálkozni, az egyes dolgok megnevezései még egy országon belül, régiónként is eltérhetnek, lásd például ezt a magyar-magyar szógyűjteményt, ami szerint a dikó az ágy megnevezése az Észak-kelet magyarországi régiókban. Így nem csodálkozhatunk azon, ha az egymástól több ezer kilométerre lévő angol nyelvterületeken is vannak szókincsbeli különbségek.

Az alábbiakban ezekre láthatsz egy felsorolást (a teljesség igénye nélkül):

BrEAmEJelentés
biscuitcookiesüti
chipsFrench friessült krumpli
cinemamoviesmozi
filmmoviefilm
enginemotormotor (alkatrész)
gardenyardkert, udvar
liftelevatorlift
holidayvacationnyaralás
postwoman/postman mail carrierpostás
autumnfallősz

Különbségek a brit és az amerikai angol írásmódban

Az amerikai angol és a brit angol néhol az írásmódban is különbözik. Egy tipikus példa erre az ‘u’ betű kimaradása az amerikai szavakból, míg brit angolban az általános írásmód része.

De ugyanilyen remek példa a ‘-tre’ végződés a brit angolban, míg az amerikaiban a sokkal egyértelműbb ‘-ter’ sorrend a használatos, illetve az ‘s’ gyakran ‘z’ az amerikai angol szavakban. Nézzünk ezekre is néhány példát:

BrEAmEJelentés
colourcolorszín
favourfavorszívesség
centrecenterközpont, centrum
theatretheaterszínház
aplogiseapologizebocsánatot kér
organiseorganizeszervez

Brit és amerikai angol nyelvtan

A nyelvtani különbségek talán kevésbé egyértelműek, és nem jelentősek, hiszen a nyelvtani szabályok többségében ugyanazok a kétféle angolban. 

Az angolt magas szinten beszélők talán jobban észreveszik ezeket az apróbb különbségeket, és szokás kérdése, hogy mit mond az ember ezekben a szituációkban. 

Míg a brit angol sok esetben a have szót használja tevékenységeknél, például:

have a shower,
have a nap,
have a bath,

addig az amerikai angolban a take igét használják ezekhez:

take a shower,
take a nap,
take a bath.

Ezen kívül az elöljárószavak használata is különbözik. A brit angolban azt mondjuk:

at the weekend,

míg az amerikaiban azt, hogy:

on the weekend.

Az igeidők használatában is van némi különbség, például befejezett cselekvéseknél a brit angolban használhatjuk a Present Perfect-et, ha a cselekvésnek még mindig van hatása vagy eredménye a jelenben. Az amerikai angolban ezzel szemben ilyenkor a Past Simple-t használják:

BrE: I’m full. I have eaten too much.
AmE: I’m full. I ate too much.

Ha kíváncsi vagy a Present Perfect és a Past Simple közötti különbségre, kattints ide.

A brit és az amerikai kiejtés

Amiről egyértelműen felismerhető az amerikai és a brit angol közötti különbség, az természetesen az akcentus. A brit akcentus meglehetősen jellegzetes, míg az amerikai letisztultabb, egyszerűbb kiejtési formákat alkalmaz (ez nem jelenti azt, hogy fonetikusan kellene kiejteni).

Az alábbi videóban hallhatod a nagyszerű angol színész, Benedict Cumberbatch tipikus brit, és a show házigazda, Jimmy Kimmel amerikai akcentusát:

Értik-e egymást az amerikaiak és a britek?

Ahogy az fenti videóból is kiderül, természetesen igen! A fenti különbségek nem elég számottevőek ahhoz, hogy ne értse egymást egy brit és egy amerikai. Természetesen az akcentusról és a szóhasználatról könnyedén felismerik egymást, de a kölcsönös megértésben ezek nem okoznak gondot.

Teszteld a tudásod és töltsd ki ezt a kvízt, hogy megtudd, mennyire ismered ki magad a brit és az amerikai angol különbségeit illetően!

Az alábbi infografikát itt ingyenesen letöltheted PDF formátumban.

Brit vs American English Infographic - Brit vs Amerikai angol infografika

További bejegyzések