Bae, crush, boomer, bff: mit jelentenek ezek a szavak?

Bae, crush, boomer, bff: mit jelentenek ezek a szavak? Rövidítések angolul

Valahányszor ránézek az Instagramra vagy a Facebookra, akkor biztos, hogy legalább egy alkalommal szembejön velem valamelyik a fent felsorolt kifejezések közül. Az angol nyelvű hestegek és mémek (angolból kölcsönzött modern szavak ezek is) tele vannak ilyen szavakkal.

Azonban nem csak mémekre és tegekre korlátozódik a használatuk: mint a legtöbb szleng, ezek is a hétköznapi beszélgetések részei, különösen a fiatalabb korosztálynál. A fiatalabb korosztály persze tág fogalom, a tizenévesektől kezdve nagyjából a korai negyvenes korosztályokat értjük alatta.

Bizonyára már Te is találkoztál a fent felsorolt kifejezésekkel néhány alkalommal. Esetleg el is gondolkodtál, hogy vajon mit jelent, vagy kikövetkeztetted.

Vagy talán éppen azért kötöttél ki itt, mert szeretnéd megtudni mit jelentenek.

Bae

A bae szócska az angolban egy mozaikszó, a kezdőbetűk pedig a következő szavakat jelölik: before anyone else. Ezt egy kicsit furcsa magyarítani, de nagyjából annyit tesz, hogy „mindenkinél fontosabb”. (Szószerint pedig így: „bárki más előtt”.)

A bae szóval a szerelmünkre utalunk, azaz egy mindenkinél fontosabb emberre az életünkben. Rendkívül népszerű ez a szó internetszerte, és a párkapcsolatokon humorizáló mémek szinte állandó szereplője.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Stupid Cupid | Love & Dating (@onestupidcupid) által megosztott bejegyzés,

Crush

A crush szónak több jelentése is van az angolban, de most csakis a mai szlengben használt jelentésről beszélünk.

Hasonlóan a bae-hez, a crush szó is arra az emberre utal, akibe szerelmesek vagyunk vagy tetszik nekünk. A különbség annyi, hogy a crush-unk nem velünk jár/él, hanem egyelőre csak távolabbról vágyakozunk utána.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ariana Grande fan page ❤ (@grande0tears) által megosztott bejegyzés

BFF

A bff, ahogyan a bae is, egy mozaikszócska, ami a “best friends forever” szavakat rejti magában.

A jelentés így már szinte az angolul kevésbé tudóknak is egyértelmű lehet: „legjobb barátok mindörökké”. Ezt azt hiszem nem is kell túlzottan magyarázni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lovers Media (@lovers__media) által megosztott bejegyzés

Boomer

A boomer szó az úgynevezett „baby boom” generációra utal. Egész pontosan arra korosztályra, akik a II. világháború vége és 1964 között születtek.

A boomer kifejezést a mai harmincas-negyvenes korosztály és az annál fiatalabbak használják az olyan tőlük idősebb emberekre, akik szeretnek kéretlenül beleokoskodni a fiatalabb korosztály életébe.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

OK Boomer (@okboomermeme.co.uk) által megosztott bejegyzés

2019 novembere körül vált igen népszerű szlenggé az „OK, boomer” kifejezésnek köszönhetően. Egy TikTok videó indította útjára a szlenget, amit mostanra már több mint 30 millióan néztek meg Twitteren.

A boomer már egy korábban is használatos kifejezés volt, de közel sem volt ennyire ismert és gyakori, mint az elmúlt félévben.

Bae, crush, boomer, bff: sokak által használt szlengszavak

Ezek a kifejezések az elmúlt öt-tíz év során váltak igazán népszerűvé, és a mémeknek köszönhetően a népszerűségük csak tovább nő. Az angol szlengek a közösségi médiának köszönhetően nagyon gyorsan felkapottá válnak, és napról napra új szavak jelennek meg. Ha érdekelnek az ilyen kifejezések, vagy további szlengszavakat keresel, akkor ajánlom az urbandictionary.com olvasgatását.


További bejegyzések