Távoktatás 2023: Digitális eszközök (nem csak) angoltanuláshoz

Frissítve: 2023. 02. 24.

A koronavírus miatt előállt helyzetben sokaknak kellett egyik napról a másikra megváltoztatniuk a mindennapi rutint. Elkezdtünk otthonról dolgozni, tanítani és tanulni. Bár mára már többé-kevésbé visszatértünk a megszokott kerékvágásba, sokan még mindig részben (vagy teljesen) online végezzük a feladatainkat.

Angoltanárként fontos volt számomra, hogy a rendkívüli helyzet ne jelentsen akadályt a diákjaimnak a haladásban, és hogy pont ugyanolyan jól érezzék magukat az online térben is, mint a tanteremben. Ezért 2020 óta folyamatosan követem az újabb és újabb módszereket, applikációkat, szoftvereket, amik hasznosak és szórakoztatóak az órák során.

A cikkben szereplő gyűjteményt diákoknak, tanároknak, nyelvet tanulni vágyóknak, és otthon gyerekeket korrepetáló szülőknek is ajánlom.

Skype vagy Zoom? Google Meet? Mit használjunk tanításhoz?

Ezért felkutattam az internet végtelen tárházát, online angoloktatáshoz és önálló tanuláshoz is megfelelő ötleteket keresve. Azt, hogy milyen csatornán keresztül zajlik a tanóra, mindenki maga dönti el. A legtöbben a Zoom és a Skype kínálta lehetőségekkel élnek, de a Facebook live videó is megoldás lehet.

A fő különbség tanítás szempontjából a Zoom és a Skype között egyrészt a tervezhetőség. A Zoomban be lehet állítani az órák időpontját mindkét fél részére, a Skype-ban viszont nincs ilyen funkció. Másrészt a Zoom rendelkezik egy integrált whiteboarddal, különböző képernyő megosztási funkciókkal (pl.: a képernyő csak egy bizonyos részét osztom meg, vagy csak egy adott weboldalt), és mindent (chatet, whiteboard tartalmat) automatikusan ment.

Egy szintén nagyon hasznos funkció még a Zoomban az úgynevezett „Breakout room”, amivel külön meeting szobákba lehet tenni a diákokat páros vagy kiscsoportos munkához.

Tehát ha tanításról van szó, különösen csoportokról, akkor a Zoom mindenben meghaladja a Skype-ot. One-on-one órákhoz azonban tökéletesen használható a Skype is, ha nincs igényünk extra funkciókra.

A Google Meet sokban hasonlít a Zoom-ra, van whiteboard, lehetséges különböző módokon képernyőt megosztani, van várószoba, illetve lehet előre tervezni a meetingeket. Nagy előnye a Zoom-mal szemben, hogy (egyelőre) ingyenesen használható.

Online vizuális eszközök tanításhoz és tanuláshoz

A tanulás egyik alapeleme a vizualitás. A tanár a táblára ír vagy kivetít, tanulóként pedig szeretjük lejegyzetelni a megtanulandó anyagot.

Az alábbiakban olyan applikációkat ajánlok, amik abszolút sikerrel helyettesítik az offline iskolai táblára írós módszert és a folyamatos, kétségbeesett körmölést is.

Mindmup

Feljebb már említettem a Zoom integrált whiteboardját, de ha valami kreatívabb és felhasználóbarátabb megoldást keresünk, akkor a Mindmup nevű alkalmazást ajánlom.

A mindmap stílusú jegyzetelési technika az egyik kedvencem, mivel átlátható, kreatív, és könnyedén vizuálisan rendszerezhető vele bármilyen információ.

Ezért különösen örömteli, hogy létezik olyan online verzió, ami ingyenes. A Mindmup ráadásul a Google Drive-al is összeköthető, így rögtön a Drive-ban tudom megnyitni az üres oldalt, hogy új mindmap-et készítsek rajta.

Az online órákon lehet erre jegyzetelni, megosztva a képernyőt a diákokkal, a végén pedig pdf vagy bemutató formájában le lehet menteni az elkészült jegyzetet.

Különböző szín, betűtípus és betűméret opciók is elérhetőek, így megtervezhetjük a jegyzetek kinézetét, kedvünkre színezhetjük, formázhatjuk a mindmap-et.

Prezi

Azt hiszem, hogy sokaknak már nem kell bemutatnom a Prezi prezentációs alkalmazást, hiszen az elmúlt években a legtöbb helyen már ezt használják.

A Prezivel kreatív, vizuálisan inspiráló prezentációkat készíthetünk. A zooming-nak köszönhetően sokkal gördülékenyebb, mint egy PowerPoint, és igazán szabadjára engedhetjük az alkotó szellemiségünket.

Tanulóként használhatjuk a Prezit információrendszerezésre, illetve mindmapként, hogy a megtanultakat később egy kellemes prezentáció formájában tudjuk áttekinteni.

Tananyagokat tartalmazó weboldalak

Az alábbiakban az általam rendkívül kedvelt és gyakran használt weboldalakat gyűjtöttem össze, ahol minőségi leckéket, online feladatokat, és videókat tanálunk.

TED-Ed videók

Ha már videók, kezdjük is a személyes favoritommal.

A TED (a rövidítés a „Technology, Entertainment and Design” szavakból áll össze) egy, főként az előadásairól elhíresült szervezet, weboldalukon rengeteg érdekes, informatív és meghökkentő előadást láthatunk. Ez a felnőtt, magasabb nyelvi szintű (B2+) tanulók számára ajánlom.

A TED néhány éve létrehozta a TED-Ed nevű, kifjezetten az oktatásra fókuszáló platformját, ahol animációs videók segítségével járnak körbe különböző tananyagokhoz kapcsolódó témákat, a matematikától kezdve a biológián át egészen az irodalomig. Mindezt természetesen angolul.

Nagyon gyorsan fel lehet készülni az órára egy-egy ilyen videóval, de önálló tanuláshoz ugyanúgy megfelel. Minden videó mellett jobb oldalon van egy „Watch, Think, Discuss, Dig Deeper” block.

A „Think” kérdéseket tartalmaz a videó kapcsán, néhány kérdéshez több válaszlehetőség is van (multiple choice questions), de vannak kifejtős kérdések is.

A „Discuss” szekcióra kattintva részt vehetünk egy online fórumchatben másokkal a videó témáját, kérdéseit illetően.

A „Dig Deeper” pedig további információval, részletekkel és hasznos linkekkel segít a téma vagy kérdés jobb megértésében.

British Council tananyagok

A British Council weboldalai a kicsiknek és nagyoknak is tartogatnak online tanulási lehetőségeket.

A gyerekeknek szóló oldalukon rengeteg online játék, kvíz és tananyag elérhető. Ezen felül videókkal színesítik a tanulást, az egyszerű daloktól kezdve az összetettebb történetekig. Az otthon maradt szülők számára pedig külön támogatást nyújtanak tippekkel, hogy hogyan taníthatják angolra otthon a gyerekeket.

A tizenkét-tizenhárom évnél idősebb gyerekek, tinédzserek számára ezen az oldalon találhatóak remek tananyagok, videók és interaktív feladatok. A témák érdekesek, naprakészek, és kifejezetten a tizenéves korosztály érdeklődési körét veszik figyelembe.

A felnőtt nyelvtanulók ezen az oldalon érhetik el az önálló tanuláshoz szükséges leckéket és feladatokat, általános és üzleti angol témakörökben.

Tanulást segítő applikációk

Az alábbi három applikáció könnyebbé és élvezetesebbé teszi a tanulást. Használhatóak bármire az egyéni tanulástól kezdve a csoportos online oktatásig.

Quizlet

A Quizlet segítségével létrehozhatunk online tantermet, készíthetünk tanulókártyákat, kvízeket és interaktív játékokat is. Szavak tanulásához kiváló, és nyelvtani leckéket is remekül fel lehet dolgozni a segítségével.

BOOKR Kids

A BOOKR Kids mesetár applikáció március 20. óta ingyenesen elérhető, gyönyörűen illusztrált hangoskönyveket tartalmaz gyerekek számára 6-12 éves korig. Angol versek, mondókák, dalok, mesék és kisregények segítenek megszerettetni az olvasást, valamint elsajátítani az angol nyelvet.

A hangoskönyvek mellett interaktív játékokkal, kvízekkel is tanulhatnak a gyerekek.

LyricsTraining

Ez az applikáció főként idősebb kortól ajánlott, ha tizenéves vagy és szereted a zenét, akkor ez az applikáció teljesmértékben neked való. Rengeteg mai popszám dalszövegeit hallgatva tanulhatsz angolul, meghallgatás után pedig gyakorolhatod a szöveg egyes részeit.

Ez egy feleletválasztós interaktív kvíz, amiben a dalszöveg bizonyos szavait kell hallás után kiegészíteni – így nem csak a szókincs fejlődik, hanem a hallás utáni szövegértés készsége is.

Online kvízek, vizsgák

Az online tanítás egyik hátránya lehetne az órai kvízek hiánya, de szerencsére nem az. Az következő alkalmazások segítenek az órák interaktívvá tételében, illetve kvízek, tesztek létrehozásában.

Google Forms

Az egyik legalapvetőbb eszköz ebben a témában: könnyen hozzáférhető, elkészíthető és megosztható. Lehet az órai munkához való teszteket készíteni, de online házifeladatokhoz is kiváló, vagy órai játékos kvízhez.

Illeszthetünk be képeket és videókat is, különböző típusú kérdéseket csinálhatunk, és egy link segítségével bárki számára azonnal elérhetővé tehetjük a formokat.

Mentimeter

Az interaktív órai munkához és kvízezéshez kiváló a Mentimeter. Készíthetünk egyszerű prezentációkat, és ezzel együtt gyors felméréseket. Az előadás vagy a tanóra közben tesztelhetjük, faggathatjuk a diákokat.

Itt megnézhetsz egy rövid bemutatót arról, hogy hogyan lehet Mentimeter kvízt készíteni:

A prezentciókhoz használhatjuk a Mentimeter saját integrált képekből és gifekből adatbázisát, és különböző sablonok közül válogathatunk.

Redmenta

A Redmenta egy hazai fejlesztésű online oktatási asszisztens, amivel nagyon gyorsan és könnyen lehet teszteket és feladatlapokat összeállítani. Gyorsan megtanulható az applikáció kezelése, percek alatt elkészíthetünk bármilyen online feladatlapot.

Applikációk és online eszközök angoltanuláshoz

Mindig is fontosnak tartottam, hogy a technológia és az internet adta lehetőségeket kihasználva fejlődjenek az oktatási módszerek. A koronavírus helyzet miatt pedig ez igazán nélkülözhetetlenné vált. Ez idő alatt még inkább megtanultunk élni az online lehetőségekkel.

Természetesen nem kell ahhoz karantén, hogy online eszközökkel még élvezetesebbé és interaktívabbá tegyük a tanulást akár a magunk, gyerekeink vagy diákjaink számára.

Jó tanulást!


További bejegyzések