Egynyelvű Vagy Kétnyelvű Nyelvvizsga?

Na és mi az az IELTS? Kérdések és válaszok a nyelvvizsgáról

Mivel sok mindenki sok mindent hall, általában félfüllel, egy idő után teljes felfordulás keletkezik a nyelvvizsgákkal kapcsolatos fogalmakat, típusokat illetően.

Az alábbiakban tisztázzuk ezeket a fogalmakat, ezzel is elhárítva egy újabb akadályt a tanácstalan nyelvvizsgázni vágyók elől.

Let’s do this!

Egynyelvű vagy kétnyelvű nyelvvizsga?

Az egynyelvű vizsga csakis idegennyelvi feladatokat tartalmaz, rövidebb, és nem kell az anyanyelv és az idegennyelv között fordítani benne.

A kétnyelvű nyelvvizsga ezzel szemben egy kicsit hosszabb, mivel az anyanyelv és az idegennyelv között szöveget kell fordítani, ez a feladattípus a Közvetítés.

Mindkét típus mellett léteznek érvek és ellenérvek. Az egynyelvű mellett például az, hogy mínusz egy feladat, és úgy általában is rövidebb vizsgaidő. Ez koncentráció és stressz szempontjából sem utolsó tényező.  A kétnyelvű esetén viszont sok esetben a fordítási feladat az, ami javíthatja a vizsga összeredményét.

Alapvetően nem olyan lényeges, hogy melyik típusú nyelvvizsgát teszed, hiszen a feldatok többsége mindkettőnél hasonló, és összességében is minimálisak az eltérések.

Érdemes csak szóbeli vagy csak írásbeli nyelvvizsgát tenni?

A legtöbb nyelvvizsgaközpontnál van lehetőség csak írásbeli vagy csak szóbeli nyelvvizsgát tenni. Ebben az esetben egy A (szóbeli) vagy B (írásbeli) típusú vizsgabizonyítványt fogsz kapni.

Önmagában szerintem egyik sem hasznos, mivel a legtöbb esetben, legyen az állás vagy felvételi, a C (komplex) típusú nyelvvizsgát kérik.

Az A és B típusú nyelvvizsgák külön-külön letéve olcsóbbak, míg egyszeri komplex vizsga kicsit drágább, és szerintem kizárólag akkor érdemes külön megcsinálni a részvizsgákat, ha egyben nem áll módunkban kifizetni a komplex nyelvvizsga árát.

Lehet szóbeli és írásbeli nyelvvizsgát egyesíteni?

Igen, lehet. De azért sem ajánlatos külön-külön letenni ezeket a vizsgákat, mert az egyesítés egy újabb folyamat.

Például, ha leteszed X vizsgahelynél először a szóbelit, majd egy év múlva az írásbelit, akkor be kell nyújtanod egy kérelmet az Oktatási Hivatalnak, a két vizsgabizonyítvánnyal, a honosítási határozat és a személyi igazolvány fénymásolatával.

Akkor is egyesíthető az írásbeli és a szóbeli nyelvvizsga, ha nem ugyanott teszem le?

Igen. Ha nem ugyanazon a helyen teszed le a két vizsgát, és akár sok év különbséggel, az nem jelent akadályt a részvizsgák egyesítésében.

Például az írásbelit 2013-ban X helyen tetted le, a szóbelit pedig idén Y helyen teszed le, attól még ugyanúgy egyesíthető a két részvizsga, és megkapod a komplex típusú bizonyítványt.

Az egyesítésről bővebben itt tájékozódhatsz.

Komplex nyelvvizsga

A C típusú, azaz komplex nyelvvizsga a szóbeli és írásbeli részvizsgák eredményének az összesítése. Ez a “teljes csomag”, ez az amit elvárnak a felvételiknél, és a legtöbb álláshirdetésben is.

Érdemes rögtön ennek nekifutni, mivel így egy kalap alatt letudható az írásbeli és a szóbeli modul is.

Mi az az IELTS, TOEFL, ECL?

Sokat hallani mostanában ezekről a furcsa rövidítésekről, de vajon mit jelentenek? Nézzük a nemzetközi nyelvvizsgarendszereket!

Mi az az IELTS?

Az IELTS (International English Language Testing System) a világ legnépszerűbb angol nyelvvizsgája. Évente több mint 3 millióan vállalkoznak rá világszerte, hogy letegyék ezt a vizsgát, és ez egyáltalán nem véletlen.

Az IELTS vizsga a világ 140 országában elismert bizonyítványt ad, állami szervek, egyetemek, cégek világszerte elfogadják, vagy egyenesen feltételnek adják meg az IELTS vizsgát.

Ha külföldi továbbtanuláson, letelepedésen vagy munkavállaláson töröd a fejed, akkor ez az a nyelvvizsga, amit mindenképpen meg kell szerezned.

Magyarországon a British Council biztosítja az IELTS vizsgát, havonta két alkalommal hirdetnek meg időpontot rá, így folyamatos és gyakori lehetőséget biztosítanak a vizsgázni vágyóknak.

A Cambridge típusú nyelvvizsgát is ők vezénylik, erről a vizsgatípusról lejjebb még írok bővebben.

Az IELTS vizsgának két típusa van, az IELTS Academic és az IELTS General Training. Az előbbi azoknak való, akik felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni vagy magas szakmai pozíciókat akarnak betölteni külföldön.

A General Training vizsgát elsősorban azoknak szánják, akik középfokú tanulmányokat, szakmai tréningeket vagy gyakorlatot folyatnának más országokban.

Az IELTS vizsga magas követelményeket támaszt, de nem lehetetlen letenni, különösen, ha elengedhetetlen a hosszú távú céljaid eléréséhez. Itt írtam bővebben az IELTS-ről, ha szeretnél többet megtudni erről a vizsgatípusról.

Mi a TOEFL?

A TOEFL (Test of English as a Foreign Language) vizsga az IELTS-hez hasonlóan akadémia vagy munkaerőpiaci elhelyezkedéshez ajánlott.

Ugyanúgy nemzetközileg elismert, 130 országban elfogadott, magas idegennyelvi kvalifikációt nyújtó tesztről van szó.

Elsősorban persze az akadémiai célokat helyezi középpontba, ahogy az itt olvasható, a TOEFL elsősorban nem angol anyanyelvű leendő diákok angol nyelvhasználatát méri, aszerint, ahogy az az egyetemi tanulmányok során elvárt.

Ez egy internetes vizsga, így nincs helyszínhez kötve, hogy teszi le az ember.

Mit jelent az ECL?

Az ECL (European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages) az Európai Unió tagállamainak nyelveiből alkotott egységes nyelvvizsgarendszer. Minden tagállamban egy intézmény felel az ECL vizsgák lefolytatásáért a kidolgozástól a vizsgabizonyítvány kiállításáig.

Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem Idegen nyelvi Központja bonyolítja az ECL vizsgát, ráadássul ez az intézmény felel EU szinten a vizsgarendszer fejlesztéséért és a vizsgahely-hálózat kiépítéséért.

A2-től C1 szintig lehet letenni ezt a nyelvvizsgát, az angol és a német nyelvből szerzett bizonyítványok alapvetően államilag elismertek, a többi nyelvből honosítani kell a nyelvvizsgát.

Összességében elmondható, hogy nem sokban különbözik egy általános nyelvvizsgától, de előnye, hogy az EU tagországaiban elismerik.

Cambridge Assessment English nyelvvizsga

Ahogy már fentebb említettem, a Cambridge nyelvvizsga Magyarországon a British Council hatókörébe tartozik. Ez a vizsgatípus 130 ország területén elismert, ezekben az országokban munkavállaláshoz és tanulmányokhoz lehet előny vagy akár követelmény.

Ezen a vizsgán B1-től C1 szintig lehet államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt szerezni, a vizsga kizárólag egynyelvű és komplex.

Gyerekeknek 7-12 éves kor között van lehetősége egy kifejezetten számukra kifejlesztett vizsgát tenni ezen a vizsgarendszeren belül, illetve itt is van lehetőség általános és üzleti nyelvvizsgán való részvételre.

Ezen az oldalon lehet mintafeladatokat, és további hasznos információkat elérni a nyelvvizsgáról.

Kérdések a nyelvvizsgákról

A fent leírtakban igyekeztem összegyűjteni a leggyakoribb kérdéseket a nyelvvizsgákkal, azok típusaival kapcsolatban.

A legfontosabb szempontok a választásnál, hogy mi a célunk vele, mennyi energiát és költséget szánunk a felkészülésre és a vizsgázásra, és hogy milyen szintet szeretnénk elérni.


További bejegyzések