Melyik Nyelvvizsgát Válasszam?

A legnépszerűbb nyelvvizsgák Magyarországon

Általánosságban elmondható, hogy a nyelvvizsgád eredménye legnagyobb részben a tudásodon és befektetett erőfeszítéseiden múlik. Mégis sokan tanácstalanul állnak a nyelvvizsgaközpont kiválasztása előtt, mert nem tudják mire számítsanak.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem a jelenleg legismertebb nyelvvizsgaközpontokat, hogy egyszerűbb legyen a választás.

Nyelvvizsgaközpontok Magyarországon

Rengeteg nyelvvizsgaközpont van ma már Magyarországon, és ezek többsége rendelkezik kirendeltséggel az egész ország területén, így nem kell a lakhelytől egyáltalán vagy legalábbis messzire utazni, ha valaki nyelvvizsgát szeretne tenni.

Az is általánosságban elmondható, hogy mindegyik nyelvvizsgaközpontnál letehető egynyelvű, kétnyelvű, szóbeli, írásbeli és komplex nyelvvizsga is. Ezekről a típusokról itt írok részletesebben.

A legtöbb nyelvvizsgaközpont saját tanfolyamot vagy kihelyezett tanfolyamot is biztosít, emellett kiadnak a nyelvvizsgáikra felkészítő kiadványokat, de ingyenes, online letölthető próbatesztekkel is segítik a nyelvvizsgázókat.

Nézzük akkor egyesével a legnépszerűbb magyarországi nyelvvizsgaközpontokat dióhéjban.

TELC

Ez az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai nyelvvizsga, ezért sok nyelvvizsgázni készülő csalódott volt, amikor 2019-ben bejelentették megszűnésüket. A TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) által működtetett TELC (The European Language Certificates) típusú nyelvvizsga 2019 februárjában megszűnt, április körül pedig újra elindultak, saját képviselettel.

A weboldal információk szerint a TIT egy másik, az első hazai fejlesztésű, iXam névre keresztelt nyelvvizsgával folytatja majd a működését.

A TELC-nél általános nyelvvizsgát lehet tenni angol és német nyelvből, B1, B2 és C1 szinteken. A B1 és B2 típusú nyelvvizsgák öt részből állnak: szövegértés, nyelvhelyesség és szókincs, íráskészség, hallott szöveg értése, beszédkészség. A C1 típusú vizsga ezzel szemben csak négy részből áll, a nyelvhelyesség és szókincs ez esetben a négy alapkészséget mérő feladatok része.

Országszerte több mint 30 vizsgahelyen vannak jelen, többek között Budapesten, Pécsen, Kalocsán, Kecskeméten és Miskolcon.

iXam

Az iXam egy TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) által működtetett nyelvvizsga. Ez az első hazai fejlesztésű számítógépes nyelvvizsga. Ez azt jelenti, hogy a vizsgahelyen a megszokott papíralapú tesztek helyett a vizsgázó egy számítógép előtt tölti ki a vizsgafeladatokat. De természetesen a papíralapú vizsgázás lehetősége is adott.

2019 óta működnek, országszerte 13 vizsgahelyen, többek között Budapesten, Kecskeméten és Salgótarjánban.

Négy szinten lehet nyelvvizsgát tenni angol és német nyelvből, A2-től a C1-es szintig.

Origó Nyelvvizsga (ELTE)

Az ELTE Origó Nyelvicentrum vizsgái országszerte 60 vizsgahelyen elérhetőek. Többek között ezekben a városokban lehet vizsgát tenni: Budapest, Debrecen, Dombóvár, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Győr, Keszthely. A weboldalon megtalálod az aktívan működő vizsgahelyek részletes listáját.

Minden nyelvvizsgájuk államilag elismert, és több mint 30 idegennyelvből lehet náluk vizsgát tenni. Lehetőség van próbanyelvvizsgára, ha nem szeretnél azonnal belevágni az éles vizsgába. Így kockázat nékül tudod felmérni a tudásodat, és aszerint felkészülni az éles megmérettetésre.

Havonta több vizsgaidőpontot is kínálnak a különböző nyelvekből, így jobban tudod igazítani a vizsgád időpontját a felkészülés menetéhez, valamint az erre szánt idődhöz.

A vizsgadíjak egészen jutányosak, csak írásbeli vagy szóbeli esetén a szinttől függően 6.000 Ft és 17.000 Ft között mozognak az árak. A komplex nyelvvizsgák felső határa 31.000 Ft. Ezek az árak minden idegennyelvre vonatkoznak.

EuroExam (Euro Nyelvvizsgaközpont)

Az EuroExam népszerűségéhez nagyban hozzájárul, hogy különféle nyelvvizsgákat lehet tenni náluk. Az EuroExam általános angol és német nyelvtudást értékel, míg az EuroPro egy angol üzleti-szaknyelvi képességeket mérő vizsga. Mindkettő esetén lehet B1, B2 és C1 szinteken nyelvvizsgát tenni.

Elérhető még náluk egy Euroexam Academic nyelvvizsga is felsőfokon. Ez egy nemzetközileg elismert bizonyítványt ad, ami feltétel külföldi egyetemre, főiskolára való jelentkezéshez.

Az EuroExam nyelvvizsgák csak angol és német nyelvből tehetőek le, ellentétben a listában szereplő más nyelvvizsgaközpontokkal, ahol más idegennyelvekből is lehet vizsgát tenni.

Egynyelvű és kétnyelvű vizsga is tehető. A különbség annyi, hogy az egynyelvű vizsgán csak angolul vagy csak németül vannak a feladatok, a kétnyelvű esetén pedig van egy úgynevezett “Közvetítés”. Ennek során angol-magyar vagy német-magyar fordítási feladat vár a vizsgázóra.

Az A1 és A2 szintű vizsgák itt sem akkreditáltak. Ezeken a szinteken államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt nem lehet szerezni. Ezek a szintfelmérő vizsgák adnak egy pontos képet a meglévő tudásról, és természetesen nem is kerülnek annyiba, mint egy akkreditált nyelvvizsga.

BME (BME Nyelvvizsgaközpont)

A BME Nyelvvizsga három szinten tehető le: B1, B2 és C1. Ezért elmondható, hogy minden náluk szerzett nyelvvizsga államilag elismert bizonyítványt ad. Ezen belül általános, üzleti és műszaki nyelvvizsgák közül lehet még választani.

Angol, német, francia, olasz, spanyol, orosz és holland nyelvekből lehet vizsgákat tenni mind a három szinten.

Országszerte 30 vizsgahelyet biztosítanak, Budapesten kívül többek között Békéscsabán, Baján, Debrecenben, Dunaújvárosban, Pécsen, Székesfehérváron, és Egerben is. Pontos információkat a hozzád legközelebbi vizsgahelyekről itt találhatsz.

Náluk is lehet próbavizsgát tenni az adott évre előre megadott időpontokban. Felsőfokú angol és német próbanyelvvizsgák is tehetőek. Hasonlóan a többi nyelvvizsgaközponthoz, a BME is kiadványokkal, online letölthető feladatsorokkal segíti a vizsgázni készülőket.

A vizsgadíjak szinttől és típustól függően 12000 Ft és 32000 Ft között mozognak, így általánosságban elmondható, hogy semmivel sem olcsóbbak vagy drágábbak mint más nyelvvizsgaközpontok.

British Council

A British Council nemzetközileg elismert Cambridge Assessment English nyelvvizsgákat kínál, A2 szinttől a C1 szintig. Ezek kizárólag az angol nyelvre vonatkoznak.

Általános és üzleti vizsgát is lehet tenni, valamint kifejezetten gyerekeknek szóló nyelvvizsgán is részt lehet venni. Ez utóbbi vizsgák célja, hogy felmérjék a 7-12 éves kor közötti gyerekek angol nyelvtudását.

A Cambdridge vizsgán kívül tehető náluk IELTS vizsga, amiről biztosan sokan hallottatok már, és itt egy kicsit bővebben írok róla én is. Röviden annyit, hogy az IELTS nyelvvizsga remek lehetőség azoknak, akik valamelyik angolszász országban szeretnének letelepedni vagy hoszzútávon munkát vállalni.

A British Council országszerte 6 városban biztosít egy-egy vizsgahelyet: Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Békéscsabán, Pécsen és Szombathelyen.

Talán az összes eddig felsorolt nyelvvizsgaközpont közül a British Council vezeti az árakat, a vizsgák árai 30000 Ft-tól akár 50000 Ft-ig is terjedhetnek. De természetesen ár-érték arányban teljesen megfelelő: a nyelvvizsgáik nemzetközileg elismertek és elfogadottak, külföldi egyetemi felvételihez, letelepedéshez és munkavállaláshoz is szükségesek.

Mindegy melyik nyelvvizsgát választom?

Igen is, és nem is. Ha az idő, hely, és pénz nem tényező, akkor már csak a megfelelő szintet és a hosszútávú célokat kell összhangba hozni.

Ha szeretnél külföldön tanulni, dolgozni, esetleg tartósan ott élni, akkor mindenképpen a British Council nyelvvizsga lehetőségeit ajánlom.

Ha az itthoni diploma megszerzéséhez kell, akkor a felsorolt központok közül bármelyiknél leteheted a nyelvvizsgát, amelyik szimpatikus. Ugyanazokat a szinteket, feladattípusokat és felkészülési lehetőségeket biztosítják, csupán kisebb-nagyobb eltéréssel.


További bejegyzések