Angoltanulás hatékonyan: 5+1 tipp, amit bárki könnyedén alkalmazhat

Tippek és trükkök egy tapasztalt angoltanártól

Mindenki szeretne gyorsan és hatékonyan angolul tanulni, azonban szükségünk van elegendő és minőségi információra ahhoz, hogy ez valóban eredményes legyen. A gyors tanulást sokan úgy képzelik el, ha nem is szószerint, hogy “tölcsérrel a fejünkbe töltik a tudást”, és aztán egy csapásra tökéletesen beszélünk angolul. Sajnos, ez azért nem ennyire egyszerű, de tölcsér nélkül is lehet hatékonyan, célirányosan haladni. A következő tippek betartásával pedig biztos vagyok benne, hogy Neked is menni fog!

Olvass, nézz, hallgass

Azért ezzel kezdem, mert ez egy alapvető, nem eléggé hangsúlyozott, fontos eleme a nyelvtanulásnak. Vedd magad körbe az angollal, szószerint kezdj el ezen a nyelven élni. Hallgass podcastet, nézd a kedvenc sorozatod (Jóbarátok rulez!), olvass újságcikkeket, rövídített regényeket, képregényt. Az már csak a fantáziádra van bízva, hogy miben leled örömödet, az internet végtelen univerzumában biztosan találsz valamit, ami érdekel és angolul van. 

Minél gyakrabban találkozol az angollal, és minél gyakrabban használod azt, például beszédben, vagy hallgatott/olvasott szövegek megértésében, annál jobban beépül a memóriádba. “Az ismétlés a tudás anyja” és a “gyakorlat teszi a mestert” mondások nem csak néphiedelmek ám. Ha ráadásul olyasmit nézel, olvasol és hallgatsz, ami érdekel is, vicces, megható, figyelemfelkeltő, akkor az érzéseid bevonásával még jobban segíted az agyadat, hogy tanulj. Szóval, izzítsd a Netflixet, a BBC valamelyik YouTube csatornáját (például ezt), vagy a National Geographic-ot, és szippantsd magadba szórakozva az angol nyelvtudást!

Azonban egy dolog nagyon fontos: ha angolul nézel filmeket, sorozatokat, műsorokat, és biztonságban érzed magad a magyar felirattól, akkor sajnos nem fog olyan jól működni az angolozás. Nem önmagában a feliratozással van a baj, de a magyar felirat nem segít, csak eltereli a figyelmedet az angol szövegről. Inkább használj angol feliratot, és így a szemeddel követheted is a kimondott szavakat. Ez segíthet majd, amikor esetleg le is kell írni őket.

Hasonlóan az angol felirattal filmezéshez, a hangoskönyvek (audiobooks) is nagyon hasznosak, főként ha hallgatás közben a könyv sorait is követed.

Amit ezen kívül gyakran javaslok a bátrabbaknak: állítsd át a telefonod, laptopod, számítógéped vagy tableted nyelvét angolra. Ezzel kikerülhetetlenné teszed az angolt a mindennapokban, és hasznos szókincset is villámgyorsan összeszedhetsz!

Beszélgess angol anyanyelvű emberekkel

Ez a gyakorlat több szempontból is támogatja az angoltanulást. Egy másik emberrel való társalgás ugyanis elköteleződést és figyelmet igényel, ez pedig elősegíti a tanulást. Valamint érzéseket vált ki belőlünk egy másik ember, és azokra, illetve a hozzájuk kapcsolódó körülményekre sokkal jobban emlékszünk.  Arról már nem is beszélve, hogy minél többet gyakoroljuk a nyelvhasználatot, annál profibbak leszünk.

Ne félj külföldiekkel ismerkedni, elég klassz dolog. Az angolod gyakorlásában és fejlesztésében ez nagy lendületet adhat. Sokkal magabiztosabb leszel később, mondjuk egy nyelvvizsga szituációban, ha már korábban beszélgettél angolul olyanokkal, akik nem tudnak neked néha magyarul besegíteni. 

Ha van ismerősöd külföldön, vagy az ismerősöd ismerőse külföldi, esetleg van külföldi kollégád, ne habozz megszólítani őket és csevegni akármiről. Mint ahogyan Te is segítőkész és elnéző lennél egy éppen magyarul tanuló külföldivel (igen, ilyen is van), úgy az angol anyanyelvűek is azok lesznek veled.

Vegyél angolórákat

Ez a pont elsősorban azoknak szól, akik már nem “az iskolapadban ülnek”. (Persze kicsit azoknak is, akik még igen, fontos odafigyelni és aktívan részt venni az órán). Egyedül mindig sokkal nehezebb összeszedni a kellő motivációt. Épp ezért jó, ha van egy magántanárod, angolos csoportod, ahol más emberek segítségével tudsz fejlődni. 

Ha nincs lehetőséged anyanyelvi beszélőkkel társalogni, akkor ezek az órák arra is nagyon jók, hogy gyakorold a beszédet, hiszen azt egyéni tanulással nem tudod. Társakkal vagy akár tanárral beszélgetni majdnem olyan hatékony és ugyanolyan hasznos. Segíthetnek a beszéd javításában, a hibák felismerésében, a kiejtésben és folyékony beszéd elsajátításában.

Ha már jársz angolórára valahová, akkor pedig ne add fel. Sokszor szem elől tévesztjük a célokat, és hajlamosak vagyunk inkább feladni, amikor a legnehezebb, de a sikerélmények ezen a ponton túl kezdődnek. A csoportba járás ezért is hasznos, a tanárod és/vagy a többiek is motiválnak téged. 

Használj appokat, online tananyagokat

Ez a bekezdés főként a teljesen kezdőknek szól. A Duolingo-ról biztosan hallottál már, és ez nem véletlen: a kezdeti nehézségeken sikeresen átlendíti a legtöbb nyelvtanulót. Amúgy is rengeteget időt töltünk a telefonunkon cicás-kutyás-celebes videókat nézegetve, ezt az időt hasznosan is töltheted.

Ebben a bejegyzésben találsz egy válogatást a kedvenc online tananyagaimról és applikációkról, amiket nem csak tanításhoz, de tanuláshoz is könnyedén tudok alkalmazni.

További online tananyagokról itt olvashatsz, itt pedig hasznos oldalakat találsz a karantén ideje alatti tanuláshoz, tanításhoz.

Fordíts szövegeket

Na nem kell rögtön belevágni az “1984” legújabb műfordításába, de fordíts bármit, ami szembejön veled: idézetek, hirdetések, információk, hétköznapi feliratok ajtókon, automatákon, stb. Rengeteg helyen találkozunk az angollal, akár csak egy-egy szó erejéig is, így mindig akad “fordítanivalód”.

Taníts

A tanulás legjobb módja a tanítás – felkészülni arra, hogy valaki másnak segíts egy dolog elsajátításában már önmagában felér a tanulással. Az pedig nagyot tud lendíteni, ha másokkal gyakorolsz.

Természetesen nem kell angol A2-vel tanári pozíciót vállalnod, de a legjobb módja az információ rögzítésének az, ha továbbadod. Amíg valaki másnak magyarázod a befejezett jelenidőt, úgy magad is könnyebben megérted.

Keress egy tanulótársat, vagy egy türelmes családtagot, barátot, és próbáld meg átadni neki azt a részt, amit kevésbé értesz. A folyamat közben ráismersz majd esetleges hibákra, ellentmondásokra. Készíts jegyzeteket arról, amit szeretnél megtanítani, és később nézd át újra őket, hogy kiderüljön, kell-e bővítened, módosítanod őket.

Angoltanulás gyorsan, hatékonyan: lehetséges!

Semmilyen tudást nem szereztél még belefektetett idő és energia nélkül, azonban erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A mai trendeknek és felgyorsult életmódunknak köszönhetően egyre türelmetlenebbé válunk és azonnali eredményeket akarunk látni.

Sajnos, és ezt biztosan nem tőlem hallod először, ez a legtöbb esetben nem működik. Csalódáshoz, önbizalomhiányhoz vezet, magunkat okoljunk, amiért még mindig nem tudunk mindent (is).

A fent felsoroltak segítenek abban, hogy észrevétlenül a hétköznapjaid részévé váljon az angol, és inkább napi rutinként, mintsem elérendő célként gondolj rá. A kiegyensúlyozott, lépésről lépésre haladás nagyon fontos, a legfontosabb pedig, hogy közben jól is érezd magad.

Jó tanulást!


További bejegyzések