Így használd az AI-t, ha *tényleg* meg akarsz tanulni angolul

Photo by Emiliano Vittoriosi on Unsplash

A Chat GPT tavalyi megjelenése teljesen felforgatta az élet számos területét: olyan lehetőségeket adott az átlag internetfelhasználók kezébe, amik addig nem vagy csak korlátozottan voltak elérhetőek. Az AI (azaz artificial intelligence) képes értelmes, egybefüggő szövegeket írni helyettünk, kódol, és megválaszol számtalan kérdést, amikre eddig csak hosszabb-rövidebb keresgéléssel találtunk választ. 

Az oktatásban egyértelmű és drasztikust változást hozott: képes akár megírni a házit vagy beadandót bármilyen tantárgyból, ideértve a szövegalkotási feladatokat is.

Az AI valóban egy lenyűgöző eszköz, nem szabad azonban elfelejteni, hogy csak egy bizonyos pontig tud helyettünk dolgozni. Nem fog leszóbelizni és a nyelvvizsgázni sem helyetted. Nem tud helyetted prezentálni a meetingen, és nem tud váratlan problémákat helyetted offline megoldani.

De nézzük is, hogyan tudod úgy használni az AI-t, hogy tényleg a segítségedre legyen, ne pedig csak arról szóljon, hogy nem kell házit írni.

Chat GPT és angoltanulás: erre kérd meg a Chat GPT-t, ha szeretnél megtanulni angolul

A következő dolgokra tudod használni a Chat GPT-t, ha szeretnéd, hogy egy kicsit megkönnyítse az angoltanulást:

✅ Kérdezd meg, hogy helyes-e a mondat, amit írtál. Szuperül megválaszolja, hogy miért helytelen a mondatod, és hogy mit javíts ki rajta.

✅ Beszélgess vele. Mintha egy ismerőssel chatelnél, megkérheted, hogy társalogjon veled angolul. Képes a nyelvi szinteket is többé-kevésbé felismerni, azaz, ha közlöd vele, hogy pl. B1 szintű nyelvtanuló vagy, akkor egyszerűbben közölhet veled dolgokat.

✅ Kérd meg, hogy magyarázzon el bonyolult nyelvtani kifejezéseket egyszerűen és röviden. Tök jó jegyzeteket tudsz belőlük készíteni.

✅ Kérd meg, hogy írjon neked egy példa fogalmazást angolul. Ez alapján könnyebben meg tudod írni a sajátodat, ha látod, hogy is kellene kinéznie egy ilyen szövegnek.

Chat GPT és angoltanulás: erre NE kérd meg a Chat GPT-t, ha szeretnél komolyan megtanulni angolul

A következő tippek arról szólnak, hogy mit NE tegyél a Chat GPT-vel, ha hatékonyan szeretnél angolul tanulni:

🚫 Ne írasd meg vele az angol házit, esszét, vagy bármilyen beadandót. Bármilyen csábító is a gondolat, ha komolyan veszed a tanulást, akkor nem éri meg. A tanárod a Chat GPT teljesítményét fogja osztályozni, nem a tiédet, így nem fogod tudni, hogy miben kellene fejlődnöd.

🚫 Ne kérd meg fordításra azért, hogy gyorsan megértsd a szöveget. Ha az adott szövegből később dolgoznod kell (szövegértési feladat, dolgozat, prezentáció, stb.), akkor a Chat GPT már nem lesz ott az órán, te pedig nem fogod tudni használni a szövegben lévő kifejezéseket.

🚫 Ne másolj ki semmilyen információt szó szerint, amit a Chat GPT ad. Ahogy azt a fejlesztők is írják az OpenAI weboldalán, a Chat GPT még maga is tanuló fázisban van. Korántsem tudja mindenre 100%-ban a választ, és előfordul, hogy téved, vagy már nem releváns információval rendelkezik, hiszen még nincs hozzáférése az internethez. Mindig ellenőrizd, hogy a válasz, amit kaptál, az megbízható-e. Vesd össze más forrásokkal, weboldalakkal a kapott információkat.

🚫 Ne kizárólag a Chat GPT-t használd. Tudom, hogy az AI új, fényes és csillog, és most mindenki ezzel van elfoglalva, de vannak nagyon jól bevált módszerek és források az angoltanulásban. Az AI előtt is képesek voltak az emberek vizsgákon átmenni, ismereteket szerezni, lediplomázni, előléptetést kapni.

Már van Chat GPT, minek nyelvet tanulni?

Talán egyszer eljön majd az a pont, amikor már nem kell nyelveket tanulni, mert valamiféle szuperképességre teszünk szert, vagy mert az AI olyannyira fejlett lesz, hogy tényleg tud majd valós időben helyettünk kommunikálni bármilyen nyelven.

Az ilyesféle elméletgyártást meghagyva a sci-fi íróknak, én arra fókuszálnék, hogy ez egyelőre nem így van. A nyelvtanulásban nincs ennyire rövid út, és más dolgok elsajátításában sincs. A valóság az, hogy bele kell tennünk az időt, energiát, erőforrásokat, és motivációt, hogy elérjünk dolgokat.

Egyébként ezzel nincsen semmi baj: ezek nélkül az “áldozatok” nélkül nem fejlődne a személyiségünk, az intellektusunk, a társadalmi és gazdasági helyzetünk. A tanulás természetes igény és törekvés, még akkor is, ha sokszor fárasztó és nem mindig jönnek sikerélmények. Ezek szerves részei a tanulásnak és a fejlődésnek.

Kitartást és jó tanulást kívánok (Chat GPT-vel vagy akár anélkül)! 🙂


További bejegyzések