Mit és hol olvassunk angolul online? Könnyített, rövid angol olvasmányok

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Habár a tavasz nem a bekuckózásról szól, a testi-lelki megújulás jegyében azért mégis érdemes időt szánni az olvasásra. Ez egy sokszor elhanyagolt szempont az angoltanulás során, legyen szó akár az iskolai vagy magán angoltanulásról. Pedig az olvasási készség és a szövegértés rendkívül fontos területei a nyelvnek.

Az alábbiakban megtudhatod mik azok a graded reader könyvek, és azt is, hogy hol tudod ezeket a könnyített angol olvasmányokat akár ingyen beszerezni! 

Mit jelent a graded reader?

A graded reader, azaz a besorolt olvasmányok azt a célt szolgálják, hogy a nyelvtanuló a neki megfelelő nyelvi szinten ismerjen meg szórakoztató, klasszikus vagy kortárs történeteket. Ezek általában egyszerű angol szövegek, de teljes mértékben az eredeti történetek átiratai.

Tanulóként még elbátortalanít minket egy eredeti angol nyelvű regény látványa: belelapozunk és azt látjuk, hogy hosszú mondatok, ismeretlen szavak és szókapcsolatok rengetege tárul elénk, úgyhogy inkább hagyjuk is. Ismerős, ugye?

Ez a kellemetlen érzés egy jól megválasztott szintezett könyv esetén nem fog előjönni.

A graded reader könyvek segítenek abban, hogy a tanulók megértsék a komplexebb angol nyelvű regényeket, leegyszerűsítve a nyelvet és lerövidítve a történeteket. Ezek a könyvek általában szövegértési feladatokat is tartalmaznak, amivel tesztelhetjük, hogy jól megértettük-e az olvasmányt.

Az alábbi bejegyzésben összegyűjtöttem néhány nagyszerű weboldalt, ahol könnyen és sokszor ingyen hozzáférhetsz a szintednek megfelelő olvasnivalóhoz. Ezeken az oldalakon minden elérhető elektronikus könyv, azaz e-book, formátumban is. Így kényelmesen olvashatsz telefonon vagy tableten.

1. MacMillan Education E-Books

MacMillan Education E-books screenshot of webpage showing titles in the upper-intermediate English reader category

A MacMillan az egyik legnevesebb angol kiadó, főként a tankönyveikről és gyakorlófüzeteikről ismertek, de szintezett könyvekkel is foglalkoznak. Ezen az oldalon kifejezetten az e-bookjaikat lehet megvásárolni, szinte aprópénzért. Azonban érdemes nyitva tartani a szemünket, ugyanis néha nulla forintért (vagy fontért), azaz ingyen lehet letölteni könyveket EPUB vagy PDF formátumban. Itt nyolc szintből lehet választani: Young Learners (kiskorú tanulók), illetve Starter/Beginner (kezdő) szinttől az Advanced (felsőfok) szintig. 

2. MacMillan Readers

MacMillan Readers screenshot of webpage showing titles in various English level categories

Még egy MacMillan divízió, ahol nem csak e-bookokat lehet beszerezni, de jelenleg rengeteg hangoskönyv ingyenesen elérhető, és hozzájuk szintén ingyen elérhetőek feladatsorok! Bizonyos feladatsorokért, illetve a megoldókulcsokért fizetni kell, de ha csak szeretnéd meghallgatni a történeteket, esetleg gondolkodni a kérdések segítségével, akkor azt itt teljesen ingyen megteheted! Náluk hat szintből lehet választani: Starter-től (kezdő) az Upper-intermediate (erős középhaladó) szintig. Három korcsoportra osztják ők is a kínálatot: kisgyerekek (Macmillan English Explorers), általános iskolások ( Macmillan Children’s Readers), tinik és felnőttek (Macmillan Readers).

3. Black Cat

Black Cat screenshot of webpage showing the main page

A Black Cat kiadó különböző nyelveken jelentet meg szintezett olvasmányokat, nem csak klasszikusokat, hanem más, változatos témájú szövegeket is.

A könyveiket három életkori szempont alapján is csoportosítják: általános iskolások (Earlyreads), tinik (Green Apple), és felnőttek (Reading & Training). Ezekben kategóriákból válogathatunk a nekünk megfelelő szintek között. Minden szinthez akár több tíz vagy száz cím is tartozik, így bőven van választék. A könyvekhez különböző online kiegíszítők is tartoznak, például feladatok vagy hanganyagok. Ezen a linken pedig ingyenes tartalmakat kínálnak, többek között feladatlapokat, tanároknak óratervet az egyes olvasmányokhoz, YouTube videókat, és hanganyagokat.

4. Penguin Readers

Penguin Readers screenshot of webpage showing the main page

Szerintem a kis pingvin logó sokaknak ismerős azok közül, akik már angoloznak egy ideje. A Penguin az egyik legnépszerűbb könyvkiadó, a Penguin Readers pedig kifejezetten a nyelvtanulóknak kínál hatalmas választékot a klasszikusoktól a kortárs irodalomig. A könyvekhez tartoznak feladatok és a legtöbbhöz hanganyag is elérhető. Itt nem a szokásos A1-C1 szintből lehet választani, hanem Starter (azaz kezdő) szinttől a hetesig tart a szintek számozása. A könyvek nincsenek kifejezetten korcsoportokra bontva, de van egy külön Roald Dahl szekció, ami tökéletes a 14 év alatti olvasóknak.

Könnyített olvasmányok angolul: összehasonlítás

Az alábbi táblázatban összefoglaltam a legfontosabb szempontokat, hogy minél könnyebben megtaláld a neked (és a pénztárcádnak) megfelelő olvasmányokat.

KiadóKorosztályokIngyenesSzintezésFormátumFeladatsorok
MacMillan Education E-BooksYoung Learners, ReadersNemYoung Learners; Starter › AdvancedEPUB, PDF
MacMillan ReadersExplorers, Children’s Readers, ReadersCsak a hangoskönyvekStarter › Upper-intermediateMP3
Black CatEarlyreads, Green Apple, Reading & TrainingNemA1 › C1Nyomtatott könyv, CD, EPUB
Penguin ReadersCsak a feladatsorokStarter; 1 › 7Nyomtatott könyv, EPUB, MP3

Kellemes olvasgatást kívánok! Happy reading!


További bejegyzések